haber, haberler, medyafaresi haberleri, foto galeri, video, videolar, sondakika, son dakika, magazin haberleri, medya, spor haberleri, recep tayyip erdoğan, seçim, siyaset, gazete manşetleri, gündem, son haberler

'Uyku apnesi' tehlikeli olabilir

Unknown | 21:14 | 0 yorum


Halk arasında uykuda solunum durması olarak bilinen uyku apnesinin ölümcül olabileceği, bu nedenle de tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğu belirtildi.

Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Celal Tekinbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uyku apnesinin milyonlarca insanı geceleri uyutmayan bir hastalık olduğunu söyledi.
Tekinbaş, uyku apnesi hastalığı olanların solunumunun uyku esnasında durduğunu belirterek, "Hastaların geceleri uyurken solunumu durduğu için vücutlarındaki karbondioksit oranı artıyor. Karbondioksit oranı beyni etkileyerek uykuda arttığı için de hastalar geceleri sürekli uyanıyor ve bu şekilde nefes almaya çalışıyor. Sonra tekrar aynı şekilde uyuyor. Hastanın uyuduğu süre 5 saat ise bu sürede 50 defa uykusu bölünüyor" dedi.
Uyku apnesi sorunu yaşayanlarda, diğer sağlık sorunlarının yanı sıra psikolojik sorunlarda ortaya çıktığını ifade eden Tekinbaş, "Bu hastalar gece uyuyamadıkları için gündüz uykuya meyilli olurlar. İş yaşamlarında da bu durum onlara başarısızlık getirir. Ayrıca bu hastalarda sürekli sinirlilik ve yorgunluk durumu oluşur" diye konuştu.
Tekinbaş, uyku apnesinin tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara neden olabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bu hastalarda uzun vadede kalp yetmezliği gelişebilir. Bu durum pulmoner hipertansiyon dediğimiz akciğerden kalbe giden damarlarda genişleme oluşturuyor ve zaman içinde ölümcül bir hastalık olabiliyor. Gündüz çok uyuyan, kendini yorgun hisseden, başını ayakta tutamayan, çapıntısı olan insanların acilen doktora başvurması gerekiyor. Hastalık çoğu zaman fark edilemiyor."
"Uyku apnesi kilo sorunu olanlarda daha sık görülüyor"
Uyku apnesi hastalığı teşhisinin kolay, tedavisinin de mümkün olduğunu anlatan Tekinbaş, "Teşhis koymak için özel uyku laboratuvarlarımız var. Hastalarımız bu laboratuvarlarımıza geliyor ve bir gece kalıyorlar. Bizde hastalarımızın uyku esnasında solunumlarının durup durmadığına bakarak teşhisi rahatlıkla koyabiliyoruz. Bu hastalık kilo sorunu olanlarda daha sık görülüyor. Hastalarda genellikle obezite sorunu var" dedi.
Doç. Dr. Tekinbaş, hastalığın iki şekilde oluştuğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bu hastalık solunum yollarındaki darlığa ya da beyindeki bir duruma bağlı olarak oluşabiliyor. Eğer solunum yollarına bağlı bir hastalık ise bu durum, soruna neden olan hastalığın ortadan kaldırılmasıyla otomatikmen düzeliyor. Bu tür bir tedavi ile ortadan kaldırılamıyorsa eğer ileride tehlike oluşturabilecek kalp yetmezliği belirtilerini engelleyen tedaviler uyguluyoruz."
Kaynak: AA

Kategori: , , , ,

0 yorum