haber, haberler, medyafaresi haberleri, foto galeri, video, videolar, sondakika, son dakika, magazin haberleri, medya, spor haberleri, recep tayyip erdoğan, seçim, siyaset, gazete manşetleri, gündem, son haberler

Hastalarının burunlarından çıkanları biriktiriyor

Unknown | 21:13 | 0 yorum


Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) servisi hekimi Op. Dr. Erdem Atalay Çetinkaya, özellikle küçük yaştaki hastalarının burunlarından çıkan cisimleri biriktiyor.

Çocuk hastalarının burunlarına soktukları ve bir kısmı operasyonla çıkarılabilen cisimleri yaklaşık 6 yıldır biriktiren Çetinkaya'nın koleksiyonunda oyuncak bir cep telefonuna ait tuş takımından, kurşun kalem silgisine, kalem kapağından yiyecek tanelerine kadar ilginç birçok parça yer alıyor.

Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saklanabilir nitelikte olan cisimleri biriktirebildiğini kaydederek, koleksiyonda yaklaşık 150 cismin yer aldığını belirtti.

En çok 2 ile 5 yaş arası çocukların merak nedeniyle yabancı cisimleri ağız ve burunlarına soktuklarını ifade eden Çetinkaya, bunların büyük bir çoğunluğun aile tarafından farkedildiğini ancak farkedilemeyenlerin yıllar sonra bile burundan çıkabildiğini söyledi.

Dr. Çetinkaya, "En çok kuru gıda dediğimiz nohut, mısır tanesi, çerez, leblebi, fındık ya da fıstık parçası ile plastik oyuncak parçalarına rastlıyoruz" dedi. Karşılaştıkları en ilginç vakaların yıllar sonra çıkan cisimler olduğunu dile getiren Çetinkaya, tıkanıklık ya da akıntı gibi şikayetlerle gelen erişkin hastaların burunlarından çocukluk döneminde burunlarına soktukları cisimlerin taşlaşmış halde çıkabildiğini söyledi.

Çetinkaya, "Operasyonda bir taş oluşumu görüyoruz. Çıkardıktan sonra kırıp baktığımızda bazen bir nohut tanesi ya da sünger parçası çıkabiliyor. Bunlar bize çok ilginç geliyor, hasta da çok şaşırıyor. En az 7-8 yıl burun içine kalmış cisimler olabiliyor bunlar" diye konuştu.
İlk denemede çıkaramıyorsanız
Özellikle çocuklarının burunlarına bir cismi soktuğunu gören ebeveynlerin burundaki cisim düz bir yapıda ve elle tutulabilecek durumdaysa bir kez hafifçe çıkarmayı deneyebileceğini fakat ilk denemede çıkaramadıkları cisimler için mutlaka uzman hekime başvurmaları gerektiğini kaydeden Çetinkaya, yuvarlak ve burunda ilerlemesi kolay cisimler için ise hemen hekime başvurmaları gerektiğini söyledi. 

Çetinkaya, bu tip cisimlerin büyüklüklerine göre burun orta kemiğini de geçerek soluk borusuna ulaşabileceğini ve daha ciddi sorunlar oluşabileceğine dikkati çekti. 

Buruna sokulan cisimlerin bazen göründüğünden daha riskli durumlar da oluşturabileceğini belirten Çetinkaya, şunları kaydetti: "Çocuklar bazen ulaştıkları ilaçları da burunlarına sokabiliyorlar. Evde buldukları tansiyon ya da şeker ilaçlarını burunlarına götürebilyorlar. Onlar bir süre sonra burunda eriyip kana karışabiliyor. Bu da ayrı bir risk oluştuyor. Bazı durumlarda kazayla burna giren cisimler olabiliyor. Daha önce karşılaştığımız bir vaka buna güzel bir örnek oluşturuyor. 6 yaşında bir kızımız elindeki kurşun kalemle burnunu karıştırırken düşüyor ve kalem burnuna girip kırılıyor. Burnun dışında görünen yaklaşık 1 santimetrelik bir parçaydı. Aile dışarda görünüyor diye tutup çıkarmaya çalışmış ama başaramayınca bize başvurdular. Biz bir rontgen çekme ihtiyacı duyduk ve yaklaşık 6 santimetre kadar beyin dokusunun içine saplandığını gördük. Beyin cerrahi ile beraber acil ameliyata aldık. Şans eseri kalem beynin hayati olmayan yerlerine girmişti ve cismi çıkardıktan sonra herhangi bir kalıcı rahatsızlık bırakmadı hastamızda." 

Çetinkaya, cisimleri biriktirmeye devam edeceğini ve ilerleyen dönemlerde ailelere örnek olması için sergileyebileceğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA

Kategori: , , , ,

0 yorum