haber, haberler, medyafaresi haberleri, foto galeri, video, videolar, sondakika, son dakika, magazin haberleri, medya, spor haberleri, recep tayyip erdoğan, seçim, siyaset, gazete manşetleri, gündem, son haberler

Ayağınız nefes alsın

Unknown | 21:17 | 0 yorum


Uzmanlar, Özellikle yaz aylarında artan ve birçok kişinin hayatında en az bir kez yaşadığı ayak mantarı enfeksiyonunu ve bundan korunma yollarını anlattı.

En sık genç erkeklerde görülen ayak mantarı enfeksiyonunun, kadınlarda ve çocuklarda da olabileceğini belirten Uzm. Dr. Burçak Bozdemir Aral; ‘Mantar mikrobu özellikle nemli, karanlık ve sıcak ortamda ayak derisinde büyüyüp çoğalır ve enfeksiyon oluşturur. Ayakta kaşıntı, kabuklanma, kızarıklık, yanma ve koku gibi belirtilerle kendisini gösteren ayak mantarları, erken tanı konulup tedavi edilmezse gövde derisine ve tırnaklara bulaşabilir. Ayrıca mantar enfeksiyonu nedeniyle deri bütünlüğü bozulduğu için dışarıdan giren bakteriler selülit ve lenfanjit gibi daha şiddetli ikincil enfeksiyonlara yol açabilir.
Bu nedenle belirtiler görüldüğünde mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir. Mantar enfeksiyonunun tanısı deriden yapılan kazıntının mikroskop altında incelenmesiyle ve klinik olarak konulur. Enfeksiyon sınırlıysa kişinin krem kullanması yeterlidir. Şiddetli, yaygın ve dirençli enfeksiyonlarda ağızdan alınan mantara karşı etkili haplar önerilir. Tırnak tutulumu söz konusuysa tedavi süreci uzar. Mantar enfeksiyonuna yatkınlık varsa ve gereken önlemler alınmazsa tekrarlama ihtimali yüksektir. ' açıklamasında bulundu.
Bunları Yapıyorsanız Ayak Mantarına Davetiye Çıkarıyorsunuz
Ayağınız çok terliyor ve siz bunu önemsemiyorsanız,
Uzun süreli ve sıkı ayakkabılar giyiyorsanız,
Islak zemine ayak basılan halka açık spor merkezlerini kullanıyorsanız,
Yüzdüğünüz havuzun temizliğine önem vermiyorsanız,
Banyo sonrası ayaklarınızı ve parmak aralarını iyice kurulamıyorsanız,
Pedikürünüzü ortak pedikür setiyle yaptırıyorsanız
mantar enfeksiyonuna davetiye çıkarıyorsunuz demektir.

Mantar Enfeksiyonunu Önlemek İstiyorsanız

Ayaklarınızı her gün yıkayın ve çoraplarınızı her gün değiştirin.
Pamuklu ve teri emen çoraplar giyin.
Ortak kullanılan ıslak zeminlere çıplak ayakla basmayın.
Aile fertlerinizle ortak terlik ve havlu kullanmayın.
Ayaklarınızı havlu ya da saç kurutma makinesiyle iyice kurutun.
Özellikle yaz aylarında uzun süreli ve sıkı ayakkabılar giymeyin. Sandalet, terlik gibi daha rahat ürünleri tercih edin.
Pedikür setinizin size özel olması gerektiğini unutmayın.
Ayaklarınıza ve ayakkabılarınıza günlük mantar önleyici pudra dökün veya spreyler sıkın.

Kategori: , , , , , ,

0 yorum